Θοδωρής Τσούτσος

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να «σημαδέψει» την Ευρώπη

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει στο sport-fm.gr για τις σπουδαίες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στον ΠΑΟΚ η Ευρώπη: Το κέφι για ποδόσφαιρο και την αυτογνωσία.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο ΠΑΟΚ έδωσε τρία ματς. Το καθένα για διαφορετική διοργάνωση. Μόνο στο ένα είχε κέφι. Πράγματι, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την ευρωπαϊκή πρόκληση της αναμέτρησης με την Σλόβαν, η οποία έδινε πρόκριση στους "32" ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με ένα "ξενέρωτο" ματς Κυπέλλου στα Τρίκαλα ή ακόμη - ακόμη και με ένα ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό.

Αλλά πολλές φορές στο ποδόσφαιρο το κέφι σε μια ομάδα δεν το δημιουργεί ο αντίπαλος, το γήπεδο ή η διοργάνωση. Το δημιουργεί η ίδια η ομάδα. Το δημιουργεί το ίδιο το ποδόσφαιρο της ομάδας. Το οποίο ο ΠΑΟΚ είχε χάσει σε τέτοιο βαθμό, που πιστέψαμε ότι δεν έχει και επιστροφή. Αυτό το κέφι, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ το ξαναβρήκε στο ευρωπαϊκό ματς. Και θα πρέπει να του λέει πολλά για τη συνέχεια...

Ο φετινός ΠΑΟΚ θα πρέπει να "σημαδέψει" την Ευρώπη. Να προσανατολιστεί ως σύλλογος στο ευρωπαϊκό όραμα. Μέχρι πού φτάνει αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Θα πρέπει να περιμένουμε και την κλήρωση της Δευτέρας (12/12). Ανάλογα και με αυτή, να ρίξει το βάρος εκεί. Για τους "16"; Για τους "8"; Ποιος ξέρει...

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος να απολαύσει ξανά ο οργανισμός ΠΑΟΚ το ποδόσφαιρο. Η πρόκληση της ευρωπαϊκής πορείας φαίνεται τούτη τη στιγμή να είναι ο μοναδικός τρόπος να διαχειριστεί όσα τού συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Και όσο περισσότερο κρατάει αυτή η πρόκληση, τόσο περισσότερο θα έχει κέφι ο ΠΑΟΚ. Και επειδή το έχουμε δει φέτος να το κάνει στον αγωνιστικό χώρο, αν αυτή η ομάδα έχει κέφι, μπορεί να πετύχει πολλά.

Υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που οδηγεί τον Δικέφαλο να στραφεί στην Ευρώπη. Εκεί μπορεί να ζήσει το ποδόσφαιρο χωρίς τις παθογένειες που είτε πραγματικά είτε αν θέλετε "ψυχωτικά" τον ταλαιπωρούν εντός Ελλάδας. Μπορεί να το ζήσει στην αληθινή του διάσταση. Αρα και να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα για τον εαυτό του.

Για το πόσο ικανός, δηλαδή, είναι ο φετινός ΠΑΟΚ αγωνιστικά. Ποιες είναι οι πραγματικές του αδυναμίες. Τι πρέπει να διορθώσει, να κρατήσει και να αλλάξει. Ολα αυτά θα τού είναι πολύ χρήσιμα το καλοκαίρι, όταν θα χρειαστεί να στήσει την ομάδα της νέας χρονιάς. Η Ευρώπη, απέναντι σε πραγματικά καλές ομάδες, μπορεί να αποτελέσει για εκείνον πολύ πιο στέρεο κριτήριο . Διότι η αλήθεια είναι ότι όπως τα έχει κάνει φέτος, έχει ανάγκη και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να μάθει τελικά τι είδους ομάδα έχει δημιουργήσει.

Η Ευρώπη, ειδικά να κρατήσει για εκείνον περισσότερο από ένα γύρο ακόμη, μπορεί να του προσφέρει αυτή την πολύτιμη υπηρεσία. Οι εγχώριες διοργανώσεις, πιθανότατα όχι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x